Faceţi neclătinat piciorul celor care se împleticesc, şi întindeţi mâinile celor bolnavi. Săturaţi-i pe cei flămânzi, daţi odihnă acelora care sunt trudiţi, ridicaţi-i pe cei care vor să se ridice şi treziţi-i pe cei ce dorm. Căci voi sunteţi înţelesul celor spuse adineauri. Dacă întăreşti faptele acestora, vor fi nespus de tari. Fiţi cu luare aminte la voi înşivă! Nu vă îngrijiţi de cele ce nu vă sunt de trebuinţă. Nu vă întoarceţi la ce aţi vărsat, spre a mânca iarăşi. Nu fiţi molii. Nu fiţi viermi, fiindcă voi deja aţi lepădat aceste lucruri de la voi. Nu vă faceţi sălaş pentru diavol, căci voi deja l-aţi nimicit. Nu-i întăriţi (pe cei care) sunt pietre de poticnire pentru voi, pe cei care au căzut, căci vă vor privi (ca şi) un sprijin (al lor). Căci mai degrabă cu nelegiuitul te porţi rău decât cu cel drept. Fiindcă primul făptuieşte ca un nelegiuit, iar ultimul îşi face lucrările printre oameni ca un drept. Faceţi voia Tatălui, fiindcă dintru El sunteţi.
(Evanghelii gnostice, Evanghelia Adevărului – Îndatoririle celor aleşi 32,31-33,32)
Notă: Înainte să săriţi cum că am luat-o razna, gândiţi-vă la acest text ca şi cum nu ar avea nici o legătură cu Biblia sau cu creştinismul. Dacă reuşiţi să eliminaţi din minte nişte preconcepţii, atunci veţi găsi de adevărată valoare cuvintele din acest text. Oamenii din prezent au din păcate mintea setată pe „Nu” în momentul în care aud despre texte în care apar „citate din Biblie” (chiar dacă, tehnic vorbind, acesta nu este un text din Biblie), ajungând să nu mai vadă dincolo de text.
Recunosc, m-a deranjat putin trimiterea la diavol, specifica crestinismului, dar nu pot contesta valoarea acestor invataturi. Cu exceptia acestui cuvant totul se inscrie intr-adevar intr-o etica eterna.
Sfatul „nu va ingrijiti de cele ce nu va sunt de trebuinta” mi se pare cel mai actual. Daca am face un inventar al lucrurilor care nu ne sunt utile… am ramane surprinsi. Daca am mai trece si la comportamente, activitati…
Intr-adevar, poate ca termeni precum „diavolul” ii fac pe multi sa nu mai creada in valabilitatea crestinismului (desi, cand este vorba de Craciun sau de Paste, mult mai multi oameni sarbatoresc decat cei „credinciosi”). Dar daca stai si te gandesti mai bine, doar asa puteau fi oamenii convinsi (sper ca doar in trecut…) sa creada in ceva, spunandu-li-se ca raul este in exterior, ca este un rau „fizic”, care poate pedepsi in cel mai crunt mod cu putinta. Iti trebuie ratiune si sa fii corect cu tine insuti pentru a accepta ca raul se afla in tine si nu doar in exterior (nu asa cum vezi acum criminalii facand cruce cand trec prin fata unei biserici gandindu-se ca „Dumnezeu ma iubeste, indiferent de cat de rau as fi eu”). Una este sa zici „eu am gresit, eu o sa fac tot posibilul sa ma corectez” si alta este sa zici „Diavolul m-a pus, cu ajutorul lui Dumnezeu si pocainta (…doar in fata Lui) voi scapa de Diavol (ca de ceva exterior mie)”
Avenirer, din intamplare am nimerit aici si mi-a placut comentariul tau. Da, eu as spune chiar mai mult : Daca „Diavolul” ne-ar indemna la rau, iar in acelasi timp ne-ar permite sa dam vina pe el in fata propriei noastre constiinte, atunci el ar putea, intr-o oarecare masura, sa fie privit ca un lucru bun. Ce vrea omul mai mult? Ispasirea si pocairea in fata lui Dumnezeu sau „descatusarea de povara” printr-un tertip ca acesta? Eu nu as putea raspunde la asta.
Dar daca s fi un criminal, as tine mai mult nu la cel care ma iarta, ci la cel care ma justifica. Deci, intr-un fel, se produce o simbioza involuntara cu diavolul (ca ceva preexistent in noi insine) dar in acelasi timp il si infieram (ca pe ceva exterior). Dar, la urma urmei, putin imi pasa de crestinism si de toata filosofia aceasta a satanei.
Sunt de parere ca toate religiile isi au rostul lor. Si, cel putin pana acum, nu am vazut religie care sa incurajeze raul. Acum problema ramane care religie se potriveste mai bine caracterului omului… si la milioane de caractere, milioane de religii. Important este ca, intr-un final, omul sa devina mai bun.
PS. articolul este foarte bun si educativ, daca (precum ai spus la nota) il separi de religie.