Inventarul mental sau cu ce pornim la drum la început de an

În postarea anterioară am vorbit despre bullet journaling și care sunt avantajele folosirii unui bullet journal. Dar înainte să pornim la drum, mereu ne facem planuri în privința a ceea ce vrem să facem o dată ajunși la destinație, care sunt țintele urmărite, ce ținte adiționale pot fi urmărite și ce nu merită să urmărim.

La fel ar trebui să se întâmple și la început de nou an. Trebuie să urmărim în mod realist ce dorim să facem și ce nu merită efortul. Cu cât avem o idee mai clară în privința scopurilor finale, cu atât drumul nostru va fi mai clar și pașii, mai siguri.

Așa că hai să ne facem un inventar mental pentru a vedea ce putem urmări în mod realist pentru anul/perioada următoare. Asta ne va ajuta ulterior la realizarea structurii bullet journalului.

„La fel ca atunci când facem ordine într-un dulap, trebuie să scoatem totul din el înainte de a putea decide ce păstrăm și ce aruncăm. Crearea unui inventar mental este o tehnică simplă, care vă va ajuta să vă faceți rapid o idee despre ceea ce ați înghesuit în dulapul vostru mental. Sunt șanse să existe acolo o mulțime de responsabilități inutile, care vă blochează bunuri mentale și emoționale valoroase.” (pag. 48)

Ryder Carroll, în cartea sa, ne îndeamnă ca pe o foaie să facem o listă cu trei coloane, pe fiecare coloană urmând să scriem: „Lucrez la”, „Ar trebui să lucrez la” și ”Vreau să lucrez la”:

Lucrez la Ar trebui să lucrez la Vreau să lucrez laO dată stabilite cele trei coloane, ar trebui să ne întrebăm în privința fiecarui element dacă merită să investim efort sau nu. Trebuie ca orice element din listă să răspundă afirmativ la cel puțin una din două întrebări:

  1. Contează (pentru tine sau pentru altcineva)?
  2. Este de o importanță vitală?

„Orice element care nu trece acest test este o distragere a atenției. El adaugă puțină valoare sau deloc vieții noastre. Fiți nemiloși. […] fiecare articol trebuie să lupte pentru oportunitatea de a face parte din viața voastră” (pag. 50).

Inventarul mental, așa cum și-l imaginează Ryder Carroll

Bineînțeles, nu trebuie să rămânem blocați în acest model de inventar mental. Pentru că fiecare are propriile nevoi și experiențe, același inventar mental poate arăta cu totul altfel.

ÎncepeContinuă (Îmbunătățește)ÎnvațăOprește
Inventarul mental, așa cum și-l imaginează un copil

De asemenea, inventarul mental nu trebuie să fie neapărat pe un an; acesta poate fi și pentru o lună, sau o săptămână sau 6 zile. Atâta timp cât acesta ne ajută să facem ordine între priorități și să eliminăm în scris (în sensul de contract semnat între tine și tine) ce nu e important, este foarte folositor pentru planificarea următorilor pași.