Registrul zilnic și înregistrările rapide în bullet journal

La serviciu, mereu recomand colegilor mei să aibă o hârtie și un pix la îndemână în momentul în care participă la o ședință. Hârtia și pixul sunt bune pentru că te ajută să îți fixezi niște ținte pe care ar fi bine să le atingi până la sfârșitul zilei. De asemenea, acestea sunt folositoare pentru a vedea a doua zi ce ai realizat și ce nu. Ajută la recapitularea activității din ziua anterioară.

„Experiențele noastre – și cele dulci, și cele amare – sunt lecții. Arătăm prețuire față de aceste lecții scriindu-le, pentru a le putea studia și a vedea ce nu pot învăța. Așa învățăm, așa creștem. Dacă renunțăm la ocazia de a învăța din experiențele noastre, așa cum (oarecum) ne spunem, ne condamnăm la autorepetarea greșelilor.” (pag. 68)

Notarea activităților în fiecare zi a bullet journalului te ajută și la urmărirea sarcinilor, evenimentelor, țintelor – atât cele din inventarul lunar cât și a celor din inventarul mental de dinainte de crearea jurnalului.

Registrul zilnic

Zi de zi trebuie să ne notăm sarcinile pe care le avem de îndeplinit sau evenimentele importante ce au loc. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți este să nu scriem propoziții întregi, ci elemente cât mai la obiect. Nu vrem ca atenția noastră să se rătăcească în rânduri interminabile de scriitură. Trebuie să ne fie ușor să ne orientăm în jurnalul nostru. Acesta nu e un jurnal intim, ci un jurnal care ar trebui să ne ajute să evoluăm.

„[…] Înregistrarea rapidă vă va ajuta să rămâneți eficienți și să vă păstrați controlul asupra multitudinii amețitoare de lucruri cu care trebuie să vă luptați zilnic.” (pag. 69)

Așadar, cum să ne notăm rapid sarcinile, evenimentele, listele? Putem conveni asupra unui sistem, așa cum a făcut-o și Ryder Carroll.

Sarcinile

În privința sarcinilor, „însemnări care vă îndeamnă să acționați”, Ryder Carroll folosește în bullet journal un punct. Dacă o sarcină presupune subsarcini acestea pot fi scrise sub sarcina principală, tot cu punct, lăsând însă un spațiu gol înainte de scrierea fiecăreia dintre ele. Bineînțeles, dacă o sarcină are prea multe subsarcini, cel mai bine ar fi să mutăm sarcina respectivă într-o listă separată – colecție – care poate fi separată de registrul zilnic, pentru o urmărire mai atentă a sarcinilor ce pot fi întinse pe mai multe zile.

De ce un punct? Pentru că acesta poate fi ulterior transformat în alte simboluri, „ceea ce e important, deoarece sarcinile pot avea cinci stadii diferite” (pag. 77):

· Sarcini: ce trebuie îndeplinite.

x Sarcini finalizate: când acestea au fost îndeplinite.

> Sarcini migrate: sarcini care au fost mutate pentru una din lunile următoare (de aici săgeata spre dreapta), sau într-o anumită colecție.

< Sarcini programate în Registrul viitor (punând registrul viitor înainte de registrul lunar si registrul zilnic, sageata spre stânga are sens).

Sarcini irelevante: sunt acele sarcini care nu mai contează și care pot fi ignorate.

Evenimentele

Evenimentele sunt notate printr-o bulină goală, fiind „însemnări legate de experiențe care pot fi ori programate anticipat (de exemplu Petrecerea de ziua lui Charlie), ori înregistrate după ce s-au petrecut (de exemplu, Ura! Am semnat contractul de închiriere).” (pag. 81)

Aceste evenimente permit, de asemenea, notarea de alte idei relative la aceste evenimente, prin folosirea de liniuțe. Atâta timp cât ele sunt scurte și adaugă plus valoare la evenimente/sarcinile următoare, sunt folositoare.

E important ca aceste idei trase dintr-un eveniment să fie scrise cât mai repede după evenimentul respectiv, pentru că altfel itemi importanți pot fi ratați.

Notele

Vorbeam anterior de note, și de faptul că acestea ar putea fi adăugate la evenimente. Dar notele pot fi adăugate oriunde, pentru că în acestea se menționează informații care ne vor ajuta pe parcurs, atât la stabilirea pașilor următori, cât și la cunoașterea mai în detaliu a sarcinii, evenimentului în discuție.

„Registrul zilnic este mai mult decât o simplă listă de sarcini. Da, servește pentru a vă nota responsabilitățile, dar vă ajută și să vă ilustrați cu detalii experiențele prin care treceți. Este un loc sigur, în care mintea voastră este liberă să se exprime, un loc unde nu sunteți judecați și unde vă puteți însemna fără grijă toate gândurile care vă apar pe parcursul zilei.” (pag. 96)