Influenţa religiei este în principal la nivel individual. Indiferent de credinţa sau filosofia de viaţă a unei persoane, transformarea are loc în interior, ceea ce, într-un fel, ar trebui să ne dea speranţe. Din punct de vedere material, mulţi şi-au pierdut speranţa. Cu toate acestea, la un nivel mai profund, credinţa va susţine speranţa. […]
Din păcate, în prezent religiile se axează prea mult pe formalităţi şi ritualuri, acestea fiind uneori învechite şi de cele mai multe ori restrictive. Ce ar trebui să facem acum ar fi să descoperim esenţa a ceea ce este cu adevărat important în viaţa noastră de zi cu zi şi să o corelăm cu mesajele religioase relevante, sfaturile şi inspiraţia.
Cred că un factor important în cadrul religiei este „frica de Dumnezeu”. Chiar dacă individul crede că are puteri şi abilităţi particulare, credinţa în Dumnezeu asigură o oarecare disciplină. Multe ţări se confruntă în prezent cu crize morale, iar numărul infracţiunilor este în creştere. Puterile disciplinatorii ale societăţii cuprind metode convenţionale de a controla infracţionalitatea, dar delincvenţii au descoperit căi mult mai sofisticate de a scăpa nepedepsiţi. Deci, fără autodisciplină, fără un anumit grad de conştientizare a spiritului şi fără un sentiment de responsabilitate, controlul va fi extrem de dificil. Astfel, diferitele tradiţii religioase au un rol important şi eficient.
(Rajiv Mehrotra – Conversaţii cu Dalai Lama. Despre fericire, viaţă şi multe altele)