Dalai Lama – Despre (lipsa de) contradicţie între religii…

În calitate de budist, este extrem de important pentru mine să cred că budismul este adevărata religie sau unicul adevăr. Este la fel de important pentru un creştin să creadă că creştinismul este religia adevărată pentru el şi pentru ceilalţi. Dar cum putem soluţiona contracţia referitoare la faptul că există o legătură între diferitele adevăruri şi tradiţii?

În realitate, nu există nicio contradicţie. Cu toate acestea, în raport cu societatea şi masele existenţa mai multor adevăruri şi tradiţii este relevantă. Sunt budist şi cred că budismul este cel mai bun, ceea ce nu înseamnă că religia oricăruia dintre fraţii mei, fie că este hindus, creştin, musulman sau evreu, are o validitate mai mică. Urmăm religia care ni se potriveşte.

În prezent avem ocazia de a intra în contact direct cu diferite tradiţii, ceea ce ne ajută să dezvoltăm ideea de pluralism şi să apreciem valorile şi sanctitatea altor obiceiuri. Am învăţat multe lucruri valoroase din alte tradiţii. În mod similar, unii dintre prietenii mei sunt de asemenea nerăbdători să înveţe din tradiţia budistă. Aceasta este calea normală de a ne îmbogăţi propria tradiţie şi de a simţi respect şi admiraţie reciprocă. Cred că este o bază solidă pentru atingerea armoniei religioase.

(Rajiv Mehrotra – Conversaţii cu Dalai Lama. Despre fericire, viaţă şi multe altele)